Rakennusliikkeen digitaaliset työkalut ja ohjelmistot – Mistä kannattaa aloittaa?

Rakennusliiketoiminta pitää sisällään kymmeniä eri toimintoja kuten suunnittelua, viranomaisyhteistyötä, hankintaa, rakentamista ja talouden hallintaa. Moneen näistä yksittäisistä toiminnoista on nykyään tarjolla erilaisia digitaalisia työkaluja ja ohjelmistoja.

Mitä toimintoja rakennusliikkeen kannattaa lähteä digitalisoimaan? Pitkällä tähtäimellä digitaalisten työkalujen hyödyntäminen parantaa rakentamisen laatua, turvallisuutta sekä kasvattaa hankkeiden kannattavuutta. Tämän lisäksi niiden avulla säästetään huomattavasti manuaalista työtä ja hermoja.

6 vinkkiä rakennusliiketoiminnan ohjelmistovalintoihin

1. Automaatiota talouden hallintaan

Ensimmäiseksi kannattaa panostaa rakennusliikkeen taloushallinnon tehostamiseen digitaalisilla työkaluilla. Laskutus, palkat, laskenta ja kustannusseuranta automatisoituu helposti modernien työkalujen avulla. Säästät selvää aikaa ja kuluja sekä pääset jatkossa seuraamaan talouden tärkeitä mittareita ilman pitkää odottelua.

Rakennusalalle erikoistuneita esimerkkejä tällaisista ohjelmistoista ovat muun muassa Jydacom, Tocoman, Admicom ja Talenom raksa. Markkinoilta löytyy myös muita vastaavia ohjelmistoja.

2. Dokumentit samaan paikkaan

Rakennushankkeen elinkaaren aikana syntyy jopa tuhansia eri dokumentteja ja dokumentaatioita. Hukassa olevat tiedostot eivät ainoastaan vie aikaa vaan pahimmillaan altistavat hankkeen isoille riskeille

Tallenna kaikki tiedostot samaan paikkaan ja pääse niihin käsiksi helposti paikasta riippumatta. Dokumenttien säilytyksen lisäksi työkalujen avulla varmistetaan, että jokaisella on käytössä oikea versio dokumenteista. Samalla mahdollistat työmaalla dokumentoinnin jopa mobiilisti.

Dokumenttien hallintaan löytyy useita ohjelmistoja, joista kaikkien tuntemia ovat Google Drive, Microsoftin OneDrive ja Dropbox. Rakennusalalle suunniteltuja dokumenttienhallintaohjelmistoja ovat muun muassa Sokopro ja Kotopro. Tämän lisäksi useat projektinhallintaohjelmistot tarjoavat erilaisia ominaisuuksia dokumenttien hallintaan.

3. Näkyvyyttä aikatauluihin ja tehtäviin

Kuinka seuraatte eri tehtävien edistymistä ja niiden aikataulussa pysymistä? Ovatko kaikki osapuolet samalla sivulla? Näihin kysymyksiin saat apua projektinhallintaohjelmiston avulla. Projektinhallintaohjelmistolla varmistat, että kaikki sidosryhmät pysyvät kartalla hankkeiden edetessä. Vastuuhenkilöt näkevät mitä tehtäviä on vielä tekemättä ja koska niiden eräpäivä on. Mikä tärkeintä, pystyt ennakoimaan ajoissa mikäli jokin projekti ei etene toivotussa aikataulussa.

Mikäli etsit projektinhallintaohjelmistoa, niin tutustu vinkkeihimme täältä. (https://builderhead.com/7-vinkkia-rakennusalan-projektinhallintatyokalun-valintaan/)

4. Koko hankekanta seurantaan

Kokonaisuuden hahmottaminen on erittäin tärkeää rakennusliiketoiminnan nykytilan ymmärtämisen ja tulevaisuuden ennustamisen kannalta. Näkyvyys eri vaiheissa olevien hankkeiden tilanteisiin ja arvoon auttaa johtamaan liiketoimintaa tehokkaammin. Huomaa nopeasti onko eri vaiheissa riittävästi “kauraa koneessa” ja tarkastele resurssien jakautumista eri hankkeiden välillä.

5. Tehosta hankintaa ja löydät parhaat tarjoukset

Saatteko tarjouksia, joita on vaikea verrata tai viekö toimittajien hallinta liikaa aikaa? Tuleeko epähuomiossa valittua urakoitsija tai tavarantoimittaja, jonka joku organisaatiostasi on jo todennut huonoksi? Hankintajärjestelmä auttaa teitä tehostamaan hankintaa. Tällaisen järjestelmän avulla luot, aikataulutat ja seuraat hankintapaketteja sekä pääset näkemään vertailukelpoisia tarjouksia.

Jotkin rakennusalan toiminnanohjaus- ja projektinhallintajärjestelmistä tarjoavat erilasia tarjouspyyntötyökaluja. Sen lisäksi hankinta ja toimitusketjun hallintaa helpottamaan löytyy siihen erikoistuneita työkaluja, muun muassa Carinafourin C4 CALS.

6. Älä unohda työmaata

Työmaiden arkea voidaan tehostaa erilaisten työkalujen ja ohjelmistojen avulla esimerkiksi työajanseurannan ja kulunvalvonnan osalta. Isona teemana voisi myös nostaa laadun ja turvallisuuden hallintaan soveltuvat ohjelmistot kuten Congridin.

 

Mikäli tarvitsette apua alan ohjelmistojen valinnassa, voit olla yhteyksissä meihin. Autamme mieluusti alan yrityksiä löytämään juuri heidän toimintaansa tukevat ohjelmistot.

Builderhead team

Kirjoittaja

Toni Martikainen

Toni haluaa auttaa rakennusalan yrityksiä hyötymään digitalisaation tuomista mahdollisuuksista. Hän on kiinnostunut ymmärtämään alan toimintaa ja sparrailee mieluusti alan teknologioista.

Älä missaa tulevia kirjoituksia. Tilaa uudet blogit sähköpostitse.

Share This